Chili sin carne
Chili sin carne er en chiligryte med mye gode grønnsaker helt uten kjøtt eller tilsatt fett.
Ingredienser
Kidneybønner, hvite bønner, blackeye bønner
2-4 rød paprika
2-4 grønn/gul paprika
2-4 rød løk
2-4 kinesiske hvitløk
2-4 stk selleristenger
2-4 friske tomater
2-3 bokser knuste tomater
1-2 bokser tomatpuré
2-4 røde chili
1-2 bokser kokosmelk (valgfri)
Krydder
1-3 ts grovmalt sort, grønn og rosé pepper
2-3 ts chilipulver
2-3 ts spisskumen
2-3 ts hvitløkpulver
2-3 ts løkpulver
1-2 ss merian
1-2 ss bukkheornskløver (blader)
Salt etter smak.
Bruk fra 500-1000 gram forskjellige valgfrie typer tørkede bønner og legg disse i vann ca. ett døgn. Bønnene utgjør ca. halvdelen etter de har svellet i vannet og grønnsakene den andre halvdelen. Etter ønske kan kun hermetiske tomater brukes.
Slik gjør du
Bønnene legges i vann over natten og kokes møre i noen timer (2-3 timer). Ved bruk av trykkoker går det raskere.
Grønnsakene kuttes i passe biter og tilsettes bønnene når disse er møre.
Tilsett krydder og salt etter smak. Det går også ann å bruke litt grønnsaksbuljongpulver som tilsettes mot slutten (1-2 ss).
Serveres gjerne med grovt/fint brød/baguett eller tacolefser, guacamole, søtpotestappe. Det er fint å tilsette litt kokosmelk hvis du ønsker å brekke tomatsmaken og gjøre retten litt mildere.