Makhani Saus
En Indisk basissaus som kan brukes til mange retter. Hentet fra Richa Hingle bok Every Day Kitchen.
Ingredienser
½ ts spisskummenfrø
½ ts korrianderfrø
1 lauberblad
8-10 hvitløksbåter, grovhakket
120 gram finkuttet rødløk
2,5 cm bit ingefærrot, skrelt og finkuttet
½ ts gurkemeiepulver
½ ts cayennepepper
1 ts Garam Masala
240 gram finkuttede tomater
30 gram rå cashewnøtter
½ ts salt
120 ml plantebasert melk
1 ½ ts tørket bukkehornkløver
½ ts brunt sukker
Fremgangsmåte
Brun løken mør og tilsette hvitløken og litt vann. Tilsett ingerfærrot, gurkemeie, gara masasle og cayennepepper. Kok i ett par minutter. Tilsett tomater, cashewnøtter, melken og salt, kok noen minutter til tomatene er møre. Fjern laubærbladet og la alt avkjøles noen minutter og overfør blandingen til en blender. Blend til en jevn saus. Tøm susen tilbake i kjelen og tilsett sukker og bukkehornskløver. Sausen holder seg noen dager i kjøleskap eller den kan fryses i opptil to måneder.
Variasjoner over dennes sausen
Tikka Masala Saus
Tilsett 1 ss tomatpuré og 120-240 ml usøtet naturell pantebasert yogurt og kok opp.
Butter Masala Saus
Tilsett de grønnsakene du vil bruke, brokkoli, blomkål, brekkbønner, gulrøtter osv. og kok opp, tilsett 120-250 plantebasert melk. Tilsett også 1 ts knust ingefærrot og 2 ts knust grønn chili.