Makhani Saus

 En Indisk basissaus som kan brukes til mange retter. Hentet fra Richa Hingle bok Every Day Kitchen.

Ingredienser

½ ts spisskummenfrø

 ½ ts korrianderfrø

1 lauberblad

8-10 hvitløksbåter, grovhakket

120 gram finkuttet rødløk

2,5 cm bit ingefærrot, skrelt og finkuttet

 ½ ts gurkemeiepulver

 ½ ts cayennepepper

1 ts Garam Masala

240 gram finkuttede tomater

30 gram rå cashewnøtter

 ½ ts salt

120 ml plantebasert melk 

½ ts tørket bukkehornkløver

 ½ ts brunt sukker 

Fremgangsmåte

Brun løken mør og tilsette hvitløken og litt vann. Tilsett ingerfærrot, gurkemeie, gara masasle og cayennepepper. Kok i ett par minutter. Tilsett tomater, cashewnøtter, melken og salt, kok noen minutter til tomatene er møre. Fjern laubærbladet og la alt avkjøles noen minutter og overfør blandingen til en blender. Blend til en jevn saus. Tøm susen tilbake i kjelen og tilsett sukker og bukkehornskløver. Sausen holder seg noen dager i kjøleskap eller den kan fryses i opptil to måneder.

Variasjoner over dennes sausen

Tikka Masala Saus

Tilsett 1 ss tomatpuré og 120-240 ml usøtet naturell pantebasert yogurt og kok opp.

Butter Masala Saus

Tilsett de grønnsakene du vil bruke, brokkoli, blomkål, brekkbønner, gulrøtter osv. og kok opp, tilsett 120-250 plantebasert melk. Tilsett også 1 ts knust ingefærrot og 2 ts knust grønn chili.